Sinister

Sinister betyder olycksbådande, vilket verkar enkelt och okomplicerat så länge som  vi håller oss till vårt eget språk svenska. Vi behöver dock inte gå längre än till italienska och latin för att det skall bli lite krångligare. På italienska betyder sinistra också vänster och om vi börjar bena upp detta lite ser vi att detta fått konsekvenser långt utöver betydelsen olycksbådande.

Vidskepliga som romarna var var det mycket olycksbådande att exempelvis  börja dagen med att sätta vänster for i golvet först eller att starta ett krig med att börja marschera med vänster fot. Nej det skulle vara med högerfoten.

Under medeltiden var det en inte ovanlig föreställning att vänsterhänta var besatta av Djävulen.

Vi har ju detta med att höger skulle vara det riktiga i flera andra språk; engelskan har ju samma ord right, för både höger och rätt och droit på franska har samma innebörd.

För att hitta ursprunget till sinister vill en del l gå så långt tillbaka som till saniyan, ett ord i sanskrit som betyder mest användbar, eller fördelaktigast.

Inte heller engelskans ord left för vänster är utan negativa konnotationer. Det kommer nämligen från kentiskans lyft, som lär betyda svag eller dumdristig.

Också vårt ord höger har en betydelse som ligger i den riktningen. Det kommer från isländskans hægur som betyder bekväm.

Vänster är lite svårare att härleda, men det är förmodligen besläktat med ordet vän.

Avslutningsvis kan sägas att sinister också på svenska i en del fall också kan ha innebörden vänster. Man kan t ex tala om heraldisk sinister. Och så skall vi naturligtvis inte glömma att Sinister används som varumärke för olika produkter. Och vad skall ett death metal band heta om inte Sinister?

Svarta katter brukar ju sägas vara olycksbådande. Här inte bara en utan tre. Kan det bli otäckare?


Annonser
Det här inlägget postades i etymologi, ordkunskap, svenska. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s