Tomte

Det är synd att det vi numera lite vulgärt kallar jultomte helt har fått vår riktiga tomte att falla i glömska. Det finns flera anledningar till att det är synd; den främsta är naturligtvis att tomten, till skillnad till den Coca-Cola-färgade jultomten, existerar. Åtminstone är det så om man får lov att tro en del personer som i Värmland i början av förra århundradet var övertygade om att de, någon senhöstnatt, sett just tomten vandra rund gårdsplanen och se till att allt var väl på gården. Ibland kunde kunde man också träffa på en förorättad tomte, vänta  ytterdörren på att man skulle leva upp till sin del av det oskrivna avtalet: att förse tomten med lite föda.

Denne riktige tomte var ca en halv meter lång, grå och späd och vaktade som namnet anger just det område huset stod på: tomten. Tomten (Här blir det trassligt med betoningen) var helt ofarlig men måste behandlas väl och som sagt ges bland annat gröt vid jul och han fick inte störas. Om man inte stötte sig med honom, för det var nog en han som hade huvudansvaret, kunde man räkna med att tomten och allt som stod på den skulle fara väl.

Inte så långt efter att julklappar börjat delas ut på 1600-talet, blev det julbocken som kom att dela ut klapparna. Bocken hade varit St Nikolaus’ följeslagare  när denne firades under tidigare århundraden.

Under andra halvan av 1800-talet rördes allt samman; bocken, St Nikolaus, Jenny Nyströms målningar och den riktige, hederlige gårdsvaren och vi fick vår nuvarande jultomte. En trist historia egentligen.

Så här såg den riktige tomten ut visad i en artikel i Dala-Demokraten (http://www.dalademokraten.se/sida/id/100765/), vilken visar hur snett det kan gå!

Annonser
Det här inlägget postades i etymologi, ordkunskap, svenska. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s