Ford

Om man är en stark anhängare av bilfirman Alfa Romeo sägs man vara en alfista. Analogt med detta borde min gode vän Finn, som av någon outgrundlig anledning gillar en annan bilfirma; Ford, kallas för en die hard ”fordista”.  Fast jag vet inte om termen finns för dem som kultförklarar Ford Focus.

De flesta av oss vet ju att bilfirman Ford grundades av Henry dito, men färre vet historien bakom ordet ford. Ordet, som ursprungligen betyder ”grunt vatten där man kan vada”, är mycket gammalt och återfinns redan i urgermanskan. Därför finns också ordet i många sammanhang i flera av de germanska språken. Ord eller orddelar som förekommer i ortnamn brukar vara gamla. Och visst finner v orddelen -ford i många ortnamn i germanska språk. I England finns till exempel den berömda universitetsstaden Oxford. Det borde alltså betyda: plats där man kan korsa floden med oxar. En snabb blick på kartan visar att i just Oxford korsar två floder; Themsen och Cherwell, varandra, så där borde det behövas ett gott vadställe,

Tyskans motsvarighet till -ford är -furt med samma betydelse; vadställe. Och visst verkar det stämma. Frankernas vadställe ligger vid floden Main; Frankfurt am Main. De som är utbildade i en tid då namngeografin var viktig kan säkert komma på en uppsjö av tyska stadsnamn som slutar på just -furt.

Nu för tiden har ju alla bloggar med självaktning (?) reklam. Här kommer Ordkällarens bidrag till moderniteten! Fast Ford Edsel rankas ju i flera omröstningar som en av de sämsta bilarna som någonsin tillverkats.

Annonser
Det här inlägget postades i etymologi, ord, ordkunskap, svenska. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s